• BITCOIN/TL
    2283327,114
    % 0,90
  • ETHEREUM/TL
    115694
    % 0,13
  • RIPPLE/TL
    20.07
    % 0,12
  • BITCOIN CASH/TL
    18485.94,346
    % 16,16
  • LITECOIN/TL
    3065.08
    % -2,42
  • COSMOS HUB/TL
    399.08
    % 0,76
  • CARDANO/TL
    21.04
    % -0,22
  • TETHER/TL
    32.32
    % 0,28

Wall Street Journal’dan oldukça dikkat çeken DeFi makalesi!

Wall Street Journal’dan oldukça dikkat çeken DeFi makalesi!

Dünyanın en saygın ekonomi gazetelerinden biri olan Wall Street Jourdal’da DeFi (merkezsiz finans) platformlarını konu alan bir makale yayınlandı. Makale oldukça dikkat çekti.


Wall Street Journal’dan oldukça dikkat çeken DeFi makalesi!

Alexander Osipovich tarafından 17 Temmuz’da (dün) kaleme alınan DeFi (merkezsiz finans) makalesi bu alanda ortaya çıkan yeni sistemik risklere odaklanıyor. Makale oldukça ilgi gördü ve son günlerin popüler olan DeFi platformlarını tekrardan tartışmaya açtı.

DeFi platformları içerisinde “yield farming” olarak adlandırılan platformlar kripto para yatırımcılarına kripto para varlıkları üzerinden pasif gelir elde etme imkanı sağlıyor. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para varlıklarına sahip olan yatırımcılar, varlıklarını yield farming platformlarına ödünç vererek faiz getirisi elde edebiliyor. Öyle ki bazı platformlar çift haneli faiz oranları teklif ediyor.

Küresel anlamda faiz oranları oldukça düşük seviyede. Gelişmiş ülkelerde faiz oranları ortalama 0-0.50 puan arasında değişiyor. Hatta Japonya’da negatif faiz oranları söz konusu. Korona salgını ile ekonomik anlamda mücadele etmek için FED, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankaları faiz oranlarını indirebilecekleri dip seviyelere indirdi. DeFi platformlarının kripto para mevduatlarına çift hanelere varan faiz oranlarını teklif etmesi, oldukça agresif gözüküyor. Hatta kimi eleştirmenlere göre ciddi risk barındırıyor.

ABD’li ünlü yatırımcının finansal açıdan desteklediği Titan isimli DeFi platformunun yakın zamanda çöküş yaşaması zihinlerde hala taze duruyor. Ayrıca bazı DeFi platformlarının siber saldırılara da maruz kalması risk boyutunu daha da arttırıyor.

Makalede dikkat çeken diğer risk ise DeFi platformlarının şeffaflığı konusunda yaşanıyor. Ne kadar para depozito edildi. Depozito edilen paranın ne kadarı hangi oranlardan borç verildi ve kimlere verildi. Tüm bu sorular gizemini koruyor.

Yine de DeFi’ler tamamen işe yaramaz diyemeyiz. DeFi’ler akıllı sözleşmeler sayesinde insan faktörünü ortadan kaldırarak geleceğin finans dünyasını inşa ediyor. Yukarıda bahse konu olan risklerin minimize edilmesi DeFi’leri daha da güçlü kılacaktır.

Kaynak

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi  Telegram kanalımızdan takip edebilir, piyasa hakkında yatırımcılarla konuşmak için telegram grubumuza katılabilirsiniz.

YORUMLAR YAZ