• BITCOIN/TL
    1848137,433
    % 1,65
  • ETHEREUM/TL
    77771
    % 2,87
  • RIPPLE/TL
    18.03
    % 2,92
  • BITCOIN CASH/TL
    10242.93,204
    % 1,70
  • LITECOIN/TL
    2132.68
    % -0,71
  • COSMOS HUB/TL
    126.01
    % -1,55
  • CARDANO/TL
    11.14
    % 4,75
  • TETHER/TL
    34.01
    % 0,28
  • BITCOIN
    1848137,307
    % 1,65
  • ETHEREUM
    77771
    % 2,87
  • RIPPLE
    18.03
    % 2,92
  • BITCOIN CASH
    10242.93,122
    % 1,70
  • LITECOIN
    2132.68
    % -0,71
  • COSMOS HUB
    126.01
    % -1,55
  • CARDANO
    11.14
    % 4,75
  • TETHER
    34.01
    % 0,28

Pi Network Yol Haritası Güncellendi

Pi Network Yol Haritası Güncellendi

Pi Network, bizim teknolojik ve ekosistem tasarımının yanı sıra topluluk girdisinin gelişmedeki önemi bakımından benzersizdir. Bu benzersizlik topluluk geri bildirimine, ürünlerin, özelliklerin ve kullanıcı deneyiminin test edilmesine ve kilometre taşları tarafından tanımlanan aşamalara izin veren düşünceli ve yinelemeli bir yaklaşımla en iyi şekilde sunulur. Geliştirmemizin üç ana aşaması vardır: (1) Beta, (2) Testnet (test ağı) ve (3) Mainnet (ana ağ).

AŞAMA 1: BETA

Aralık 2018’de, öncü üyelerin Pi Network’e katıldığı bir alfa prototipi olarak mobil uygulamamızı iOS App Store’da herkese açık bir şekilde kullanıma sunduk. 14 Mart 2019’da Pi Günü’nde, Pi Network’ün resmi lansmanını işaret eden orijinal Pi whitepaper (teknik incelemesi) yayınlandı. Bu aşamada uygulamamız, üyelerin gelecekteki Pi blok zincirinin büyümesine ve güvenliğine katkıda bulunarak Pi madenciliği yapmasına izin verdi. Nihai hedef, Mainnet’i başlatmak ve Pi platformu etrafında bir ekosistem oluşturmak iken, merkezi Pi sunucusunda çalışan Pi uygulaması cep telefonu kullanıcılarının (Pioneers) güvenlik çemberlerine katkıda bulunmalarını sağladı, bir bütün olarak Pi blokzinciri için gerekli olan güven grafiği oluşturuldu; bunun karşılığında, kullanıcılar madencilik ödülleri aldı. Ayrıca, merkezileştirilmiş aşama, ağın büyümesine, topluluğun oluşmasına ve Pi tokeninin erişilebilir ve geniş çapta dağıtılmasına izin verdi. Bu aşama aynı zamanda geliştirme süreci boyunca topluluk girdisinden yararlanarak birçok teknik özelliğin ve üye deneyiminin yinelenmesine izin verdi.

Beta aşamasında aşağıdaki büyük başarılar elde edildi:
• Pi Network mobil uygulaması listelendi ve iOS App Store ve Google Playstore üzerinden erişilebilir oldu.
• Pi Network, 0’dan 3.5 milyonun üzerinde 3 günlük kazım periyodunu tamamlamış olan üyeye ulaştı.
• Pi Network topluluğu, uygulama ana ekranı etkileşimleri ve sohbet uygulaması aracılığıyla projeye aktif olarak katıldı.
• Pi Network dünya çapında 233 ülke ve bölgeye ulaştı.

AŞAMA 2: TESTNET

Bu aşama 14 Mart 2020’de başladı ve merkezi olmayan bir blokzincirine geçiş için başka bir kritik hazırlığı işaret ediyor: Dünyanın her yerinden dağıtılmış Node’lara sahip canlı bir Testnet. Pi Network’ün Node yazılımı, bireysel bilgisayarların Test-Pi tokenini kullanarak Pi Testnet’i çalıştırmayı desteklemesini sağladı. Test-Pi, yalnızca test amacıyla mevcut ve üyelerin Pi uygulamasındaki hesap bakiyeleriyle hiçbir ilgisi yok. Pi Testnet, 10.000’den fazla tam işlevsel topluluk Node’una ve bekleme listesindeki 100.000’den fazla günlük aktif Node’a ulaştı ve daha sonraki bir bölümde açıklandığı gibi, Mainnet aşamasında test amaçlı olarak var olmaya devam edecek.

Pi Testnet, blokzincirinin bağlantı, performans, güvenlik ve ölçeklenebilirliğinin test edilmesine olanak tanır ve Pi uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarını Mainnet’te taşımadan önce Pi uygulamalarını geliştirmelerine olanak tanır. Testnet aşamasında, 3 ana strateji benimsendi: (1) Testnet Node’ları aracılığıyla merkeziyetsizleştirme, (2) mobil madencilik yapılan ana Pi uygulaması aracılığıyla büyüme ve (3) Pi Browser üzerindeki Pi uygulamaları platformu aracılığıyla hizmet oluşturma. Testnet, Aşama 1’deki Pi mobil madencilik uygulamasıyla paralel olarak çalıştı ve merkezi olmayan topluluk Node’larının çevrimiçi olmasını ve Ana Ağ için hazırlanmasını sağladı. Spesifik olarak Testnet Node’ları, blokzincirin performansının, güvenliğinin ve ölçeklenebilirliğinin değerlendirilmesine yardımcı oldu. Ayrıca Pi App geliştiricilerinin uygulamalarını Pi blokzincire karşı test etmelerine yardımcı oldu. Aynı zamanda, Pi mobil madencilik uygulaması, topluluğu inşa eden ve blokzincirin güvenliğine katkıda bulunan milyonlarca öncü üyeyi bünyesine katmaya devam etti. Pi Browser, Pi SDK ile birlikte topluluğun yardımcı programlar oluşturmasını ve Pi ekosistemini geliştirmesini sağladı.

Testnet aşamasında aşağıdaki önemli başarılar elde edildi:
• Node yazılımının birçok sürümü yayınlandı.
• Pi Platformu, ekosistem altyapımızın temel bileşenleriyle birlikte yayınlandı: Cüzdan, Browser, Brainstorm ve geliştirici araçları.
• KYC uygulamasının pilot versiyonu Pi Browser üzerinde tanıtıldı.
• Proje, dünya çapındaki ilk çevrimiçi Hackathon’unu topluluk içinden binlerce katılımcıyla gerçekleştirdi.
• Pi Network, 3 günlük kazım periyodunu tamamlamış 29 milyondan fazla üyeye, 10.000’den fazla tamamen işlevsel topluluk Node’una ve bekleme listesindeki 100.000’den fazla günlük aktif Node’a ulaştı.
• Pi Network dünyadaki hemen hemen tüm ülke ve bölgelere ulaştı.

AŞAMA 3: MAINNET

Aralık 2021’de, Pi blokzincirinin Mainnet’i yayına girecek. Üye bakiyelerinin telefon hesaplarından Mainnet’e taşınması bu dönemde başlar. Bir üyenin KYC kimlik doğrulaması, Mainnet’e bakiye geçişinden önce gelir. Milyonlarca Pioneer’in KYC doğrulamasını başarıyla tamamlaması, Pi ekosisteminde yardımcı programlar oluşturulması, teknoloji ve ekosistem tasarımımızı yinelemeye devam edilmesi için yeterli süreyi sağlayabilmek amacıyla Mainnet’in iki dönemi olacaktır:

İlk başta, güvenlik duvarlı Mainnet (yani, Kapalı Ağ),
ve ardından Mainnet (Açık Ağ).

Kapalı Ağ dönemi

Bu dönem Aralık 2021’de başlayacak. Kapalı Ağ dönemi, Mainnet’in canlı olduğu ancak istenmeyen harici bağlantıları önleyen bir güvenlik duvarına sahip olduğu anlamına gelir. Üyelerin KYC tamamlamak için ihtiyaç duydukları zamanları olacak ve Pi’lerini canlı Mainnet blokzincirine geçirebilecekler. Mainnet’e taşınan herhangi bir bakiye, üyenin seçimine göre, Pi uygulamalarında mal ve hizmet satın almak, diğer üyelere transfer etmek veya daha yüksek bir madencilik oranı için bir süreliğine kilitlenmek için kullanılabilir. KYC’yi tamamlamış üyeler, Pi Network içinde kapalı bir ortamda Mainnet’teki Pi’lerini özgürce kullanabilecekler. Ancak bu dönem Pi blokzinciri ile diğer blokzincirler arasında bağlantı kurulmasına izin vermeyecektir.

Mainnet’e İki Dönemli Yaklaşımın Avantajları

Tamamen açık Mainnet’e geçiş için bir kapalı ara döneme sahip olmanın birçok avantajı vardır. Bu yaklaşım aşağıdakiler için zaman tanır:
Dünya çapında milyonlarca üyenin KYC’yi geçmesi,
daha fazla Pi Uygulaması oluşturmak ve devreye almak; daha fazla yardımcı programın oluşturulmasına ve kullanılmasına izin vermek,
Testnet’te devreye alınan Pi Uygulamalarının Mainnet’e geçişi, ve
Açık Ağ’dan önce Mainnet’te ve ekosistemde yapılan herhangi bir değişiklik ve ayarlamanın yinelenmesi.

Kapalı Ağ dönemi, milyonlarca üyenin KYC’ye geçmesine ve Pi’lerini Ana Ağa geçirmesine izin verir. üyelerin yalnızca küçük bir kısmı KYC’lerini Mainnet’in başlatılmasıyla tamamlayabildi. Önümüzdeki aylarda KYC çözümünü daha fazla üyeye sunmaya ve KYC’lerini tamamlamalarına yardımcı olmaya devam edeceğiz. Testnet’ten direkt olarak Açık Ağa geçmek, diğerlerinden önce KYC yapabilen üyelerin Pi’yi Pi platformu dışında kullanmalarına olanak sağlar ve KYC’lerini tamamlamayı bekleyen üyelerin henüz bu ayrıcalığa sahip olmayacağı anlamına gelir. Dünyanın her yerinden üyelerin KYC’lerini tamamlama hızı, her bir yerel topluluğun KYC onaylayıcı topluluk iş gücünü sağlama hızına ve ayrıca bireysel olarak üyelerin KYC’ye katılma hızına bağlı olacaktır.

Kapalı Ağ dönemine sahip olmak, milyonlarca üyeye KYC’lerini tamamlamaları ve Pi’lerini Mainnet’e aktarmaları için zaman verir. Bu sayede KYC’sini makul bir sürede tamamlamaya istekli ve muktedir olan tüm üyeler, aynı zamanda Pi’lerini Pi platformunun dışında kullanabilir olacaklar. Kapalı Ağ döneminde Pi Blokzinciri ile diğer blok zincirler veya sistemler arasındaki harici bağlantıya izin verilmediği göz önüne alındığında, bu, Pioneer’ların Pi Blokzinciri dışında herhangi bir etki olmaksızın Mainnet’e geçişe odaklanmasına yardımcı olur.

Bu dönem ayrıca topluluğun herhangi bir dış dikkat dağıtıcı olmadan yardımcı programlar oluşturmaya ve ekosistemi gerçekleştirmeye odaklanmasına yardımcı olacaktır. Pi Network’ün ürün/hizmet tabanlı bir ekosistemi etkinleştirme vizyonuyla tutarlı olarak, bu uygulamaların Mainnet’te devreye alınmasına ve üyeler için yardımcı programlar oluşturmasına olanak tanır. Pi uygulamaları, Testnet’ten Mainnet’e geçebilecek, yani gerçek Pi işlemleri için üretim moduna geçebilecek. Bu dönemde, KYC’li üyeler Pi’lerini Pi uygulamaları üzerinde harcayabilecek, yardımcı programların oluşturulmasını hızlandırabilecek ve Açık Ağ’dan önce Pi ekosistemini gerçekleştirebilecek. Açık Ağ öncesi bu kademeli ve kasıtlı rampa, uygulamaların ve ayrıca Pi Network’ün pazardaki ve teknolojideki aksaklıkları ortaya çıkarmasına ve çözmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, Kapalı Ağ dönemi, Pi’nin ürün/hizmet tabanlı ekosistem vizyonu ve yinelemeli felsefesi ile uyumludur.

Ayrıca Kapalı Ağ, Mainnet’in Testnet’ten farklı olarak üretim verileri ve gerçek Pi ile çalışmasına izin verecektir. Kapalı Ağ sırasında toplanan veriler, istikrarlı ve başarılı bir Açık Ağ sağlamak için gerekirse tüm yapılandırmaları ve formülleri kalibre etmeye ve düzeltmeye yardımcı olacaktır.

KYC Doğrulama ve Mainnet Bakiye Transferi

“Müşterini/Müvekkilini Tanı” (KYC), gerçek hesapları sahte hesaplardan ayırt etmek için kimliği doğrulayan bir süreçtir. Pi Network’ün vizyonu, tüm üyeler için kapsayıcı ve en yaygın şekilde dağıtılan bir token ve ekosistem oluşturmaktır. Pi Network’ün madencilik mekanizması sosyal ağ tabanlıdır ve sosyal ağ boyutu 1K, 10K, 100K, 1M ve 10M üyeye ulaştığı için madencilik hızı 5 defa yarıya düştü. Dolayısıyla, kişi başına bir hesap kuralı Pi’nin katı bir politikasıdır. Bu, ağdaki üyelerin gerçek insanlar olduğunu belirlemek için yüksek derecede doğruluk gerektirir ve bireylerin sahte hesaplar oluşturarak Pi’yi haksız yere biriktirmesini engeller. üyelerin KYC sonuçları yalnızca kimlik doğrulamasına değil, aynı zamanda adlarının Pi hesabıyla eşleşmesine ve devlet yaptırım listesine karşı taramaya da bağlı olacaktır. Böylece KYC, ağın gerçek insan olma durumunu, Kara Para Aklamayı Önleme (AML) ve terörle mücadele düzenlemeleriyle uyumluluğunu sağlamaya yardımcı olur.

Ağın kuruluşunda bildirildiği gibi, gerçek insan olma durumunu sağlamak için sahte Pi hesapları ve komut dosyası madenciliği kesinlikle yasaktır. Bu hesaplar devre dışı bırakılacak ve Mainnet’e taşınamayacak. Son üç yılda, botları ve sahte hesapları belirlemek için birden fazla teknik mekanizma uygulandı. Pi’nin algoritması tarafından sahte olma olasılığının yüksek olduğu belirlenen hesaplar için, aksini kanıtlama sorumluluğu bu hesaplara aittir. Tespit edilen bu sahte hesaplar ya devre dışı bırakılacak ya da çok daha titiz bir inceleme ve itiraz sürecinden geçecek. Gerçek insanlara ait olma olasılığı yüksek hesaplara KYC yerlerinin tahsisinde öncelik verilecektir.

Yalnızca kimliği doğrulanmış hesapların Mainnet’e geçişine izin verilecek ve yalnızca kimliği doğrulanmış hesaplara atfedilebilen Pi bakiyelerinin Mainnet bakiyesine aktarılmasına izin verilecektir. Bir üyenin kazanç takımı ve güvenlik çemberi üyelerinin KYC’yi tamamlaması, o üyenin Pi bakiyesini ne ölçüde aktarabileceğini belirler. Aşağıda, KYC doğrulamasının üyelerin bakiyelerinin Mainnet’e geçişte nasıl etkilediğini gösteren varsayımsal bir örnek bulunmaktadır.

Basit olması için, Pi bakiyelerinin farklı kavramlarını aşağıdaki gibi tanımlıyoruz:

• Mobil Bakiye: Pi mobil uygulamasında halihazırda gösterilen Pi bakiyesi.
• Transfer Edilebilir Bakiye: KYC’li Pioneer ve onun kazanç takımı ve güvenlik çemberi üyelerinden KYC’yi tamamlayanlar sayesinde Mainnet’e aktarılmasına izin verilen bakiye.
• Mainnet Bakiyesi: Pioneer tarafından Mainnet’e taşınan ve aktarılan bakiye.

A kişisinin Mobil Bakiyesini aktarmak isteyen bir Pi hesabının sahibi olduğunu varsayalım. Öncü A’nın Mobil Bakiyesini yalnızca kimliği doğrulandığında, yani KYC’yi geçtiğinde Mainnet’e aktarmasına izin verilecektir. Diyelim ki bu kişinin kazanç takımında B, C, D ve E kişileri ve güvenlik çemberinde D, E, F ve G Kişileri var. Şimdiye kadar yalnızca A, B, D ve F kişileri KYC doğrulamasını tamamladı.

Bu örnek kurulumda:

A, mobil madencilik ile Pi kazanmış ve KYC’yi geçmiş bir üye.
B, C, D, E kişileri A’nın kazanç takımı üyeleri.
D, E, F, G kişileri A’nın güvenlik çemberi üyeleri.
ABD, ve F KYC’lerini tamamlamışlar.

Burada, A‘nın Transfer Edilebilir Bakiyesi, aşağıdaki üç bileşenin toplamıdır:
• Öncü (Pioneer) Ödülü: Tüm madencilik oturumlarında A‘nın öncü olarak kazandığı Pi miktarı.
• Katkıcı (Contributor) Ödülü: Tüm madencilik oturumlarında Katkıda bulunanlardan (Güvenlik Çemberinde olup KYC tamamlayanlar) D ve F‘nin A‘nın madencilik hızına katkısı.
• Elçi (Ambassador) Ödülü: Kazanç takımı üyesi olarak B ve D’nin A ile aynı madencilik oturumunda aktif olmaları sayesinde ile A’nın madencilik hızına katkıları.

Öncü A‘nın kazanç takımı ve güvenlik çemberi üyelerinin (yani, C, E ve G) daha fazla üyesi KYC’yi geçtikçe, A‘nın Mobil Bakiyesinin daha fazla kısmı Aktarılabilir Bakiye haline gelecektir. (Aktarılabilir bakiye, A‘nın Mainnet’e geçmeye ve nihayetinde A’nın Mainnet Bakiyesi olmaya hazır bakiyedir)

Kapalı Ana Ağ süresince, Aktarılabilir Bakiye haline gelmeyen herhangi bir Mobil Bakiye, kazanç takımındaki ve güvenlik çemberindeki ilişkili üyeler KYC’yi geçene ve karşılık gelen tutar Mainnet’e aktarılabilir hale gelene kadar Mobil madencilik uygulamasında kalacaktır. Yukarıdaki Öncü A örneğinde, C, E ve G’nin bakiye katkısı, bu bakiyenin aktarılabilir hale gelmesi için KYC’yi geçmelerini bekleyen madencilik uygulamasında A için Mobil Bakiye olarak kalacaktır. Bu tür ilişkili hesaplar asla KYC’yi geçmezse, bu KYC’lenmemiş hesaplara atfedilen bakiyenin süresi, tüm ağın KYC’ye ulaşması için yeterli zamana izin verecek olan belirli bir tarihte sona erecektir. KYC eksikliği nedeniyle talep edilmeyen bakiyeler, Mainnet’e hiç aktarılmayarak atılacaktır.

Kapalı Ağ’daki Kısıtlamalar

Pi Network’te Pi uygulamalarının üyelerle ve üyelerin birbiriyle işlemlerine izin verilse de Kapalı Ağ, aşağıda listelenmiş kısıtlamalara sahip olacaktır. Mevcut aşamadaki bu kısıtlamalar ağın kapalı yapısının uygulanmasına yardımcı olacaktır.

Pi’nin diğer blokzincirler veya kripto borsalarıyla bağlanabilirliği olmayacaktır.
Ana Ağ yalnızca Pi Browser’daki Pi cüzdan ve Pi uygulamaları üzerinden erişilebilir olacaktır.

Ana ağ blokzinciri, internetteki her bilgisayardan ulaşılabilir olacak fakat üstteki kuralları uygulayabilmek adına güvenlik duvarından geçecektir.
Güvenlik duvarının yerinde olduğunun garanti altına alınması için ana ağda yalnızca Çekirdek Ekip Node’ları olacaktır.

Kapalı Ağ ekonomik aktivitelere ve Pi ekosisteminin büyümesine yardımcı olacaktır. Böylece Pi cüzdan üzerinden üyeler arası işlemler, kimlik doğrulaması (KYC) olan kullanıcılar cüzdan üzerinden Pi ile işlem yapabileceği için mümkün olacaktır. Ayrıca üyeler, Pi Apps SDK ve Pi Blokzincir API aracılığıyla Mainnet’e erişebilen Pi Browser’daki Pi uygulamalarında Pi harcayabilir. Kapalı Ağ döneminde, Pi Browser üzerinde bir uygulama, Mainnet ile etkileşim kurmak için yalnızca güvenlik duvarı tarafından beyaz listeye alınan Pi blokzinciri API’lerini kullanabilir.

• Üye -> üye
• üye -> uygulama ve
• uygulama -> üye
işlemlerinin aşağıdaki kullanımlarına izin verilecektir:

✅ Pi Uygulamaları aracılığıyla mal ve hizmetler için Pi değişimi
✅ Pi’nin mal ve hizmetler için üyeler arasında transferi

Aşağıdaki kullanımlar yasaklanacaktır:
❌Fiat para birimi için Pi değişimi
❌Diğer kripto para birimleri için Pi değişimi
❌Fiat veya diğer kripto para birimlerinin gelecekteki bir vaadi için Pi için transferi

Bu ara dönem için Mainnet’e bir güvenlik duvarı ekleyerek ve yalnızca Mainnet Node’larını çalıştırarak yukarıdaki kısıtlamaları uygulayacağız. Topluluk Node’ları, Kapalı Ağ döneminde Testnet üzerinde çalışmaya devam edecektir. Topluluk Node’larının Mainnet üzerinde çalışabileceği Açık Ağ dönemine hazırlık olarak Node’larda arayüz ve diğer değişiklikleri uygulamaya devam edeceğiz. Ağı kapalı tutma kısıtlamaları, bir sonraki döneme, Açık Ağa ulaştığında gevşetilecektir.

Açık Ağ Periyodu

Kapalı ağ ekonomisinin ve KYC ilerlemesinin olgunluğuna bağlı olarak, bu periyot, Pi günü (14 Mart 2022), Pi2 günü (28 Haziran 2022) veya daha sonra başlayabilir. Açık Ağ Periyodu, kapalı ağ periyodundaki güvenlik duvarının kaldırılarak, diğer ağlar, cüzdanlar ve Pi ana ağına bağlanmak isteyen herhangi biri gibi harici bağlantıların mümkün olduğu anlamına geliyor. API çağrıları güvenlik duvarında kalmayacak ve üyeler Pi Node’larını ve kendi API servislerini çalıştırabilecek, diğer blokzincirlerle bağlantı sağlayabilecek. Topluluk Node’ları da ana ağı çalıştırabilecek.

Kripto Kritik ağı ile pi network kazımına katılmak için uygulamayı android veya ios cihazınıza kurduktan sonra davetiye koduna – promo – yazmalısınız.

Kripto para alabileceğiniz komisyon indirimli borsalar için tıklayın.

Güncel son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Kriptokritik.com‘u  Twitterda takip edin, Yaayda takip edin, İnstagramda takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

 

YORUMLAR YAZ