• BITCOIN/TL
    2272768,564
    % 0,00
  • ETHEREUM/TL
    115388
    % 0,00
  • RIPPLE/TL
    19.99
    % -0,23
  • BITCOIN CASH/TL
    18758,581
    % 6,82
  • LITECOIN/TL
    3070.15
    % -0,80
  • COSMOS HUB/TL
    395.86
    % -2,53
  • CARDANO/TL
    20.84
    % -0,45
  • TETHER/TL
    32.35
    % 0,15

Shiba Inu nasıl bu kadar yükseldi? İşte SHIB’i uçuran 3 faktör

Shiba Inu nasıl bu kadar yükseldi? İşte SHIB’i uçuran 3 faktör

Dogecoin (DOGE) para birimi, Elon Musk ve Mark Cuban gibi isimler tarafından destek görürken, fiyatını da 2021’in başında 0,01 doların üzerine çıkardı. Ardından internet şakası (meme) kripto para birimleri furyası geldi.

Piyasada bir anda Dogecoin klonları ve köpek temalı tokenler oluştu. Benzerinden ayrılıp yükseliş momentumu yakalayan isimse Shiba Inu (SHIB) oldu.

En büyük kripto para birimi Bitcoin, yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, “meme” tabanlı tokenler yükselişlerini sürdürüyor. Üstelik bu yükseliş süreci için ünlü simaların destek vermesine de ihtiyaç duymuyorlar.

Son iki hafta içinde SHIB fiyatı, rekor üstüne rekor kırdı. Şaşkınlığını gizleyemeyen trader’lar, bu yükselişin arkasındaki nedeni araştırıyor.

TradingView’den alınan veriler, 1 Ekim’de 0,0000069 dolardan daha düşük seviyede işlem gören SHIB fiyatının, yaklaşık yüzde 914 artarak 27 Ekim’de 0,000699 dolar ile yeni bir rekor kırdığını ortaya koyuyor. 24 saatlik işlem hacmi yüzde 137 artarak 24,67 milyar dolara çıktı.

Shiba Inu’nun yükselen fiyatının ve işlem hacminin arkasında yatan üç neden var: birden fazla borsada listelenmesi, kendi Shiboshi benzersiz token (NFT) serisini piyasaya sürmesi ve türev borsalardaki SHIB açık pozisyon miktarının artması.

Borsalar destek veriyor, SHIB erişimi artıyor

Geçtiğimiz ay SHIB fiyatını yükseltmeye yardımcı olan en büyük faktörlerin başında, birden fazla kripto para borsasında listelenmesi geliyordu. Böylece tokene kullanıcı erişimi hatırı sayılır biçimde arttı.

SHIB ve protokolün LEASH tokenini listeleyen yeni isimler arasında BitKan exchange, AOFEX, StealthEx ve CoinFlex yer alıyor. Change Now ayrıca, LEASH tokeni listelerken “SHIB tokenin DOGE tokeni alt etmesi için kampanya” başlattı.

Kripto para ödeme sağlayıcısı NOWPayments ile kurulan ortaklıkla, SHIB ve LEASH’in ödeme aracı olarak kabul edilmesi, bağış toplanabilmesi ve hatta toplu maaş ödemeleri gibi seçenekler için zemin hazırlandı.

Ayrıca NOWPayments, tüm SHIB işlemlerinden elde ettiği kârın yüzde 3’ünü yakarak deflasyonist bir hamle yaptı.

Shiboshi NFT

Shiba Inu fiyatına ivme kazandıran ikinci bir neden ise Shiboshi olarak bilinen NFT serisinin piyasaya sürülmesiydi.

NFT’ler, kripto para ekosisteminin en popüler sektörlerinden biri olmaya devam ediyor ve projelerin topluluk etkileşimini artırmaları için tercih edilen bir yöntem.

Shiboshi serisinde 10.000 adet NFT bulunuyor. Topluluk üyelerine, protokolün LEASH tokenini kullanarak bu NFT’leri satın almaları için 24 saat verildi.

Tüm Shiboshi tokenler basıldı ve OpenSea NFT pazarında listelendi.

Artan açık pozisyon miktarı

SHIB fiyatını artıran üçüncü bir nedense OKEx, FTX ve Huobi dahil olmak üzere birden fazla borsadaki vadeli işlemlerdeki açık pozisyon miktarındaki (OI) artıştı.

shib açık pozisyonlar

shib açık pozisyonlar

Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere SHIB açık pozisyon miktarı, 3 Ekim’de 15,7 milyon dolardan 27 Ekim’de rekor seviye olan 178,95 milyon dolara yükseldi. Bu esnada SHIB’nin fiyatı tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmıştı.

Piyasa analisti ve Cointelegraph yazarı Marcel Pechman’a göre, “açık pozisyon miktarı, gerçek fiyat artışı yerine kontrolsüz yükselişe işaret ediyor gibi görünüyor.”

İlginç olan şu ki, “genellikle boğa koşuları sırasında satıcıların pozisyonlarını kapatmaları” beklenir. Ancak bu son yükselişten anlaşılıyor ki böyle bir durum gerçekleşmedi. Yani yatırımcılar ya “daha fazla marj ekleyerek, kısa pozisyon işlemlerini ikiye katladı” ya da “bunlar tamamen finansal riskten korunma (hedge) amacıyla, fiyatı umursamayan piyasa yapıcılardan” oluşuyor.

Pechman şöyle yorumladı:

“Uzun pozisyon sahipleri büyük kâr sağlıyor. Bu yüzden spot satın alımların devam etmesi ve fiyatın yukarı çekilmesi onlar için daha kolay. Görünüşe göre ‘gerçek’ kısa satıcılar yok, sadece piyasa yapıcılar var. Büyük tasfiyeler olsaydı, açık pozisyon miktarı düşecekti.”

Cointelegraph Markets Pro’dan alınan VORTECS™ verileri, son fiyat artışından önce 24 Ekim’de SHIB için yükselişe işaret etmişti.

Cointelegraph’a özel VORTECS™ Skoru piyasa duyarlılığı, işlem hacmi, son fiyat hareketleri ve Twitter etkinliği gibi verilerin birleşiminden elde edilen geçmiş ve mevcut piyasa koşullarının algoritmik bir karşılaştırmasından oluşuyor.

VORTECS™ Puanı (yeşil) - SHIB fiyatı.

VORTECS™ Puanı (yeşil) – SHIB fiyatı.

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, SHIB için VORTECS™ Skoru 23 Ekim’de yükselmeye başladı ve 24 Ekim’de koyu yeşil bölgeye tırmanarak 89’a yükseldi. Bu veri, fiyat yedi saatte yaklaşık yüzde 119 artmadan üç gün önce ortaya çıkmıştı.

Güncel son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Kriptokritik.com‘u  Twitterda takip edin, Yaayda takip edin, İnstagramda takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

YORUMLAR YAZ