• BITCOIN/TL
    2086009,408
    % -0,94
  • ETHEREUM/TL
    102447
    % -0,77
  • RIPPLE/TL
    17.11
    % -0,76
  • BITCOIN CASH/TL
    15519.55,444
    % -0,64
  • LITECOIN/TL
    2722.06
    % -0,87
  • COSMOS HUB/TL
    272.08
    % -1,62
  • CARDANO/TL
    15.35
    % -0,69
  • TETHER/TL
    32.5
    % -0,13

Yeni yatırımcılardan panik satışı: 1.1 milyon adres tüm kripto paralarını sattı

Yeni yatırımcılardan panik satışı: 1.1 milyon adres tüm kripto paralarını sattı

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Bitcoin’in enerji tüketimini eleştirdiği ve son derece merkezi olduğu iddialarıyla birlikte Tesla’nın Bitcoin’lerini satabileceği veya sattığı iması, Bitcoin fiyatında son günlerde büyük düşüş getirdi. Kripto para, son düşüşlerle 14 Nisan’da gördüğü 65 bin dolarlık zirveden bir ay içinde yüzde 35 gerilemiş oldu.

Kripto paralara ilişkin veriler sağlayan Glassnode şirketine göre düşüş, piyasaya yeni giren yatırımcıların satışlarıyla daha da derinleşti. Yeni yatırımcılar, panik satışı yaparken uzun vadeli yatırımcılar ise haberlere önemli bir reaksiyon göstermedi.

Glassnode’un aSOPR ve STH-SOPR ölçümlerinin her ikisi de 1.0’in altına düştü.

İki metrik de, zincir üstü hareket eden coin’lerde elde edilen kârları ölçerken, daha yüksek değerler, kâr elde edilen coin’lerin hareket ettiğini, 1.0’ın altındaki değerler ise aksini gösteriyor.

Btc aSOPR ve STH-SOPR

Btc aSOPR ve STH-SOPR

aSOPR metriği tüm piyasayı ölçerken, yaşam süresi 1 saatten az olan coin’leri ise filtreliyor. (Bu coin’ler genelde kısa süreli olan ve ekonomik açıdan hiçbir değeri olmayan kripto paralardır) STH-SOPR ise sadece 155 günden daha az yaşam süresi olan kripto paraları filtreler ve dolayısıyla mevcut boğa piyasası döngüsü sırasında coin satın alan varlıkları temsil eder.

Bu düzeltme hareketinin yaşandığı ve STH-SOPR’nin 1.0’ın altına indiği bu ikinci dip, Glassnode’a göre yeni coin sahiplerinin büyük kalabalıklar halinde panik satışı yaptıkları fikrini veriyor.

Şirketin konuya ilişkin raporu şöyle:

1.1 milyon adres bakiyedeki tüm coin’leri sattı

Bakiyesinde 0 BTC’den fazla olan adres sayısı da tüm zamanların en yüksek rakamı olan 38.7 milyondan, yüzde 2.8’lik geri çekilme yaşadı. Bu düzeltme esnasında 1.1 milyon adres, bakiyedeki tüm coin’leri sattı. Bu da aslında panik satışının en büyük göstergelerindendi.

2017 zirvesine benzer panik satışı

Kısa vadeli coin sahipleri (short term holders-STH) tarafından tutulan toplam arzın döngüsel modelini izlediğimiz zaman, 2017 yılındaki büyük zirve dönemindekine benzer bir panik satışı olduğu gözlemleniyor. Bu grafiğin bizlere gösterdiği önemli nokta, Bitcoin piyasasının, yeni yatırımcılar toplam arzın ciddi bir bölümünü ellerinde tuttukları zaman kısmî ya da makro bir tepe bulmaya çalışmasıdır. (Örnek olarak maksimum coin arzının yeni ve zayıf eller tarafından tutulması)

Ancak kısa vadeli coin sahiplerindeki büyük artışın oranı, 2017 yılına oranla hem coin hacmi hem de dolaşımdaki arz yüzdesi bakımından çok daha az… Yeni elde edilen coin’ler son olarak dolaşımdaki arzın yüzde 28’ine (5.3 milyon BTC) ulaştı ki, bu da 2017’nin zirve noktasından yüzde 9 daha az.

Zayıf ellerin teslimi

Bitcoin işlemlerinin çok daha büyük piyasa değerinde olduğu düşünüldüğünde, bu durum piyasa değeri yüzdesinde zemin kazanmak için gerekli olan büyük sermaye girişlerinin bir yansıması olabilir.

Öte yandan bu geri çekilme, bir boğa döngüsü içinde yaşanan bir düşüş olarak ve zayıf eller teslim olurken güçlü ellerin ise daha ucuz fiyattan coin alımına başlamaları olarak da yorumlanabilir.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 

YORUMLAR YAZ