• BITCOIN/TL
    2314340,237
    % 0,82
  • ETHEREUM/TL
    84974
    % 0,40
  • RIPPLE/TL
    17.59
    % -0,08
  • BITCOIN CASH/TL
    12021.33,231
    % -0,32
  • LITECOIN/TL
    2409.08
    % 2,29
  • COSMOS HUB/TL
    149.45
    % -1,01
  • CARDANO/TL
    11.52
    % 1,72
  • TETHER/TL
    34.27
    % 0,10

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Kripto Parayı Tanımladı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Kripto Parayı Tanımladı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kripto para ve blockchain teknolojisi için hazırladığı sözlüğe birkaç yeni terim ekledi. Geçmişte blockchainin kullanım alanlarını inceleyen Dijital Dönüşüm Ofisi, bu sefer ‘kripto para’ için bir tanım verdi.

Dijital Dönüşüm Ofisi, martın başında “Blokzincir Sözlüğü” isimli bir seriye başladı. Seri kapsamında blockchain teknolojisinin, kriptografinin ne olduğuna ilişkin açıklamalar yapıldı. 19 Mart tarihli paylaşımda ‘kripto cüzdan’, ‘kripto para‘, ‘kripto madencilik’ ve ‘uzlaşma mekanizmaları’ üstünde duruldu.

Kripto para için ‘sanal para’ yorumu

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, verilen terimler için sırasıyla şu tanımlamaları yaptı:

Kripto cüzdan: Blockchain ağında kripto paralar veya dijital değerler ile işlem yapmak için gerekli referans bilgilerin kriptografik şifreli olarak saklanmasıdır. Alım, satım, yatırım gibi işlemlerde referans bilgisi olarak açık ve özel anahtarlar kullanılır. Her ne kadar cüzdan adı verilse de üzerinde herhangi bir para veya değer birimi tutulmaz.
Kripto para: Blockchain ağında ödeme aracı olarak kullanılması için oluşturulmuş sanal paralardır. Merkeziyetsiz bir şekilde kullanımı kriptografik matematiksel işlemlerle güvence altına alındığından kripto para olarak anılmaktadır. Blockchain ağında herhangi bir mal veya hizmetin sahipliği veya el değiştirmesi, öncelikle onun dijital değer yani jeton (token) olarak tanımlanması ile sağlanır.

Kripto madencilik: Uzlaşma mekanizmalarında katılımcılar tarafından kriptografik matematik problemlerinin çözümü yapılan blockchainlerdeki doğrulama işlemlerinin tamamıdır. Matematiksel problemlerin çözümü zor olduğundan ve zaman aldığından bu işlemler madencilik ile özdeşleştirilmiştir.

Uzlaşma mekanizmaları: Blockchain ağındaki işlemlerin, katılımcıların belli bir çoğunluğu tarafından doğrulanması ve onaylanmasını sağlayan mekanizmalardır. Böylelikle bilgilerin doğru, güvenli ve değiştirilemez bir şekilde kayıt olduğu güvence altına alınır. En yaygın kullanılanlar; iş kanıtı ve hisse kanıtı mekanizmalarıdır.

Kripto paraların, “blockchain ağında kullanılmak için oluşturulduğu” belirtilirken IOTA gibi blockchain kullanmayan “şey”lerin ne şekilde adlandırılacağı, belirsiz.

TCMB’den benzer tanım geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası vatandaşların merak ettiği soruları yanıtlayabilmek adına 100 Soruda Merkez Bankacılığı adlı bir yayın çıkardı. Kripto paralar, TCMB’nin bu yayınında blockchain tabanlı “sanal para birimleri” şeklinde tanıtıldı.

TCMB buna ek olarak kripto paraların henüz stabil yapıda olmadığını vurgulamış, bunlara kripto para yerine ‘kripto varlık’ denebileceğini açıklamıştı.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için telegram sayfamızı takip edin.

YORUMLAR YAZ