• BITCOIN/TL
    2104674,404
    % 1,87
  • ETHEREUM/TL
    100733
    % 1,23
  • RIPPLE/TL
    16.37
    % 0,65
  • BITCOIN CASH/TL
    15615.52,397
    % -0,58
  • LITECOIN/TL
    2664.52
    % 0,25
  • COSMOS HUB/TL
    271.04
    % 1,55
  • CARDANO/TL
    15.43
    % 4,23
  • TETHER/TL
    32.62
    % 0,35

Bitcoin Dominance

Dominance İngilizce kelime anlamı olarak üstünlük anlamına gelir, burada da pazar üstünlüğü veya pazar hakimiyeti olarak yorumlanabilir.


İçindekiler

Dominance Nedir?

Dominance; hakimiyet, üstünlük anlamınagelmektedir. Piyasa hakimiyeti yani dominance, bir kripto paranın sahip olduğu piyasa değerini, kripto para piyasasının genel değerine oranlayarak hesaplanır.

Geçmiş veriler incelendiğinde, 2013 yılında yüzde 96’nın üzerinde olan Bitcoin hakimiyetinin 2018 yılında yüzde 32’ye kadar gerilediği görülmektedir. Bu büyük düşüşün sebebi, Ethereum başta olmak üzere diğer kripto paraların işlem hacimlerinin artmasıdır.

Bitcoin Piyasa Hakimiyeti Neden Yükselir?

Bitcoin fiyatındaki yükselişlerin daha çok kullanıcı çekerek işlem hacmini artırması ve buna bağlı olarak da diğer kripto paralardan daha fazla talep görmesi, Bitcoin Piyasa Hakimiyeti’nin yükselmesinin temel nedenlerinden biri olarak gösterilebilir. Kriptopara piyasasının çok büyük oranda Bitcoin tarafından yönlendirildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bitcoin baskınlığının artmasına yol açan talep artışı, kullanıcıların düşük hacimli ve nispeten daha riskli kripto para birimlerinden ayrılarak Bitcoin’e geçmelerinin de bir işareti olabilir.

İlk kriptopara olması Bitcoin’in kripto para sektörüne yön vermesini sağlamaktadır. Piyasadaki kripto para sayısı 6 bini geçmesine rağmen henüz Bitcoin’in piyasadaki ağırlığı ile rekabet edebilecek bir kripto para ortaya çıkmamıştır.

Bitcoin Piyasa Hakimiyetinin Değişim Süreci

Bitcoin baskınlığının veri sağlayıcılar aracılığıyla kaydedilmeye başlandığı 2013 senesinden bu yana, Bitcoin piyasa hakimiyeti oranının sık sık değiştiği gözlemlenmektedir. 2013 yılında yüzde 96’nın üzerinde baskınlığa sahip olan Bitcoin, Aralık 2014’e kadar piyasadaki hakimiyetini yüzde 80’in üzerinde tutmayı başarmıştır. Ripple-XRP’nin piyasadaki kısa bir süre %13 üzerine çıksa da Bitcoin’in hakimiyeti 2017 yılına kadar %90’a yakın seyretmiştir.

Ethereum’un iyice popüler hale geldiği 2017’de, Bitcoin hakimiyeti en sert düşüşü yaşamıştır. Ocak ayında yüzde 86 olan oran, altı ay içerisinde yüzde 37’ye düşerek Bitcoin tarihinin en düşük hakimiyet oranlarından birinin görülmesine sebep olmuştur. 19 Haziran 2016 tarihinde Ethereum’un piyasa hakimiyeti yüzde 32, Bitcoin’in hakimiyet oranı ise yüzde 37’ydi. Otoriteler, Bitcoin’in, Ağustos 2017’de gerçekleşecek Bitcoin Cash çatallanmasının ardından piyasa hakimiyetinde önemli kayıplar yaşayacağını öne sürmüş olsa da, beklenen olmadı.

Bitcoin’in Dolar karşısında en yüksek değere (20.089$) ulaşmasından kısa bir süre sonra hızla değer kaybetmeye başlaması, 2018 yılında Bitcoin piyasa hakimiyetini %32’ye kadar düşürdü. Ancak bu durum çok uzun sürmedi ve Bitcoin’in piyasadaki baskınlığı 2019 yılında %60 seviyelerine yükseldi. Ethereum, XRP ve Tether’in işlem hacimlerinin artması, Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin %60’ı aşmasını zorlaştırmaktadır.

Piyasa Hakimiyetindeki Değişimlerin Piyasaya Etkileri

Piyasadaki diğer kripto para birimlerinin öne çıktığı, daha popüler olduğu dönemlerde Bitcoin’in piyasa hakimiyetinde sert düşüşler görülebilmektedir. Alternatif kripto paraların (altcoin) işlem hacimlerinin arttığı, Bitcoin’in nispeten daha az alınıp satıldığı dönemler “altseason” olarak adlandırılmaktadır. Piyasa hakimiyeti verisi, kullanıcıların alım satım stratejilerini belirlemeleri için tek başına yeterli olmasa da piyasanın seyri ile ilgili fikir verebilmektedir. Bitcoin piyasa hakimiyeti verisi %60’ın altında düştüğü dönemlerde, diğer kripto paraların hacimlerindeki artışın, kripto para fiyatlarına olumlu yansıdığı gözlemlenmektedir.